10 January 2011

årskrönika 2010

januari
1 januari
jag gav inga löften för det nya året i januari (tråkigaste grejen att inte ge ju, lovade mig själv att aldrig mer låta bli att avge nyårslöften). min sedvanliga vita månad blev av underliga anledningar allt annat än vit, en särskild person lärde mig nämligen tricket att endast dricka vodka för att slippa dagen-efter-baksmällan, success (inte lika framgångsrik strategi om man beställer in några tequilas mitt i vodkan, jag föreslår att ingen tester detta)! i januari frossade jag upp läget lite grann också, och var och donerade blod för första gången.

februari
2 februari
jag och kameran var game over i februari. jag knäppte knappt några bilder, men släpade mig med säcken full av ångest till skolan ändå. det fantastiskt roliga var sportlovet i slutet på månaden. då satt vi i soffan och åt toast med apelsinmarmedlad och ost dagarna i ända tillsammans med herr johansson. såklart hann vi även avverka varsin bit feber under ledigheten. förutom toasten, åt jag alldeles galet mycket blodgrape, typ tio varje dag.

mars
3 mars
medan kameran fortfarande dammade ihjäl sig på hyllan, producerade jag mat i mitt röda kök istället. jag passade ungefär varje skoluppgift, det var drygt att åka tåg till karis varje dag eftersom tåget varevigaste dag ändå var försenat. till en skoluppgift tog jag dock mig själv i nackskinnet och spenderade en dag tillsammans med liten grabb och hans mamma.

april
4 april
i april var vädret fantastiskt. det var redan vårvärme, men det regnade en del, och det bjöds på många mysiga regnpromenader. i april blev den stackars vita katten sjuk i urinsten och jag oroade ihjäl mig. så inledde vi bbq-säsongen på balkongen också, och grillade vegespett var och varannan dag när vårvädret tillät det. men mest stressade jag nog sönder många kroppsdelar enbart för slututställningens skull.

maj
5 maj
majvädret var så varmt, det var ju värsta värmeböljorna nästan. vi satt ute och solade nästan varje helg. i början på månaden var det slututställningen som gällde, och i mitten av månaden slutade skolan och jag inledde mitt några månader långa sommarlov. jag var på benskörhetsmätning och fick dryga resultat i handen. och så lovade jag givetvis att genast börja dricka mera mjölk och äta mera choklad. jag promenerade ute dagarna i ända och töntfotograferade blommor, åt glass och gladdes åt sommarklänningarna och solbrillorna.

juni
6 juni
i juni var min lillasyster och firade sommarlov tillsammans med mig. vi åt glass varje dag, och så gjorde vi helsingfors för att hälsa på min äldsta lillasyster. vi besökte stranden också, lillen badade i tre timmar i det kalla junivattnet och jag badade inte alls. men jag tog ofta tåget till tavastehus för att få ligga på stranden och läsa böcker i solen. jag blev lite solparanoid och använde mig för säkerhets skull av solskyddsfaktor 30 (mommofaktor 100 höhö, hela sommaren ut), vilket resulterade i att jag sannerligen inte blev ett dugg solbränd (okejfaktor 100 på det och den minimala melanomrisken i alla fall) i början av juni var jag på en mycket sorglig begravning i kristinestad, och i slutet av juni firade vi en mycket skön midsommar i sjundeå.

juli
7 juli
årets bästa månad var definitivt juli (i år igen!). herr johansson påbörjade sin semester, och vi åkte båt över till stockholm och gjorde en superlyckad roadtrip genom sverige till trondheim och åter genom sverige tillbaka hem. vi campade i bilen, promenerade mycket, åt mycket trangiamat, gillade svenska matbutikerna och hade det galet roligt. i juli kom även essi på besök, och tillsammans var vi och såg Kent i tavastehus. givetvis skulle just den festivalkvällen vara julis typ enda regniga dag, men det gjorde slutligen ingenting, för det blev himla mysigt att gilla kent i ett varmt duggregn en julinatt tillsammans med två sköna människor (essi och jussi).

augusti
8 augusti
i augusti gick jag och beundrade solrosängarna tillsammans med lillasystern. vi besökte även ett stormhärjat karelen, det var så varmt ute att man knappt kom sig för att andas. vi fick äntligen napp på en perfekt lägenhet, och en fredagskväll fick jag följa med essi för att se U2 i helsingfors. det var en underbar konsert, en såndär man lever alldeles särskilt länge på, ni vet. i augusti fick jag även det lilla jobbet på barnklädesbutiken, i samförstånd med jobbkollegan var jag på min andra blodgivning.

september
9 september
jag jobbade varje dag, strosade runt i höstkoftor, fick äntligen till frisörbesöket jag pantat på ända sen vintern, plockade svamp i en österbottnisk skog tillsammans med mamma och lät två barnvaktade barn köra järnet och hoppa sig dyblöta och genomskitiga i lerpölarna på en höstkall strand. septembers nationalmåltid: äppelpannkaka.

oktober
10 oktober
i oktober lånade vi en paketbil och körde ett miljontal flyttkartonger från den gamla unkna staden till det nya fina hemmet. oktoberpromenaderna blev kyliga, men alla höstlöv var knallgula och rödaorangea och så fina att se på. men sen kom första snön också. dom kalla blåsiga dagarna bakade jag muffins i det nya köket. nya-hemmet-lyckan varade i två veckor veckor ungefär, tills det konstaterades att en ful fuktskada levde loppan under badrumskaklet. och vips, så hade vi inget badrum längre.

november
11 november
jag inledde julen i tid, köpte hem glögg och pepparkakor och avverkade skörden i snabb takt (obs. man blir snäll av att käka pepparkakor). jag råkade fylla 22 och den bättre hälften råkade ha födelsedag två dagar senare, och denna överraskande händelse firade vi samtidigt som vi kalasade lite grann för det nya hemmets skull (jag tar mig fortfarande för pannan när jag tänker på hur apelsinbål som dracks den kvällen och vilket vrak jag var följande dag, jo, ja, det här var nödvändigt att minnas i årskrönikan, jaja).

december
12 december
jag drogs mest med en förfärligt samarbetsovillig kropp, som varken ville svälja, vakna eller känna sig kul i skinnet. och därför drack jag mycket halsvänlig glögg, träffade några doktorer, åt mycket mjölkchoklad och mycket överkokt pasta. vi hälsade även på ett snöigt åbo, jag julklappshandlade ungefär varje dag och lagom till jul hann badrummet bli kvitt fuktskadan och vi fick bada bastu hemma igen. lagom till jul fick jag också äntligen börja en jobbpraktik på en lite småtråkig matvarubutik, men det var ändå bland det bästa som kunde hända och något är alltid bättre än inget alls.


over and out, folks.

3 comments:

  1. VACKERT! /jåål

    ReplyDelete
  2. dina foton är snäppet finare än finast. och man börjar längta så fruktansvärt mycket till maj juni juli nu!

    ReplyDelete
  3. älskar dina fotografier hörredu. funderar verkligen på hur man undslipper benskörhet i detta kassa klimat, solen är ju borta typ 2/3 av året och vi vet väl alla att det är genom solen man får stor del av d-vitaminet som förhindrar benskörhet...d-vitamin som ej går att få via kosten. inte för att anorexia direkt förbättrar läget, hey...men det är ju långtifrån bara anorektiker som får benskörhet. scary shit iaf. väntar typ bara på dagen man bär hem en tung kasse från stan och snap - armen går av. eeh, kommer drömma mardrömmar inatt om dethär. om jag kan somna nångång ens. puss.

    ReplyDelete