5 August 2009

roadtrip, del 2

här ska ni se på mer bilder!

vi åkte alltså vidare från kalix till kiruna, där vi planerat in följande mellanlandning. kiruna var en rätt fin liten stad, där jussi genast ville klättra på ganska höga toppar. sagt och gjort, because i'm no loser.

det går inte att förstå hur högt vi klättrade. kanske 8000 meter. kanske! (eller kanske bara 3 procent av det, meeeen i alla fall). mr prince hade klätt sig i ordentliga skor och kläder, jag svettades ihjäl i min långärmade och i mina tajta jeans. och behöver jag säga hur helvetiskt mycket conversen skavde...?

på väg ner för branten ville jag lägga mig på marken och rulla ner hela vägen lång. och efter svettpasset aka mountainclimbing var vi i ganska stort behov av dusch. too bad att vi inte hade tillgång till sånt, även om vi till och med försökte se oss runt lite grann. då satte vi oss i bilen och gnuggade oss med våtservetter all over. jussi fick alldeles galen eksem av det! jag skrattade såklart.

hungriga som få, hittade vi oss ett lämpligt ställe rätt långt utanför stan, där vi utnyttjade allemansrätten och lagade mat. det var hemskt fint väder och vi åt en himla god spenatpasta och soyaschnitzlar. sen körde vi tillbaka till kiruna och sökte efter en trygg campingplats att sova på.

frukostpicnic på en gul matta på en bilparkering...
vad mer kan man begära, haha.
fast innan frukosten besökte vi kirunas simhall. det kan har varit bland det sliskigaste jag någonsin sett, och risken att drabbas av fotsvamp var... jävligt påtaglig. men en dusch och hygiensk kropp rikare var vi båda.

när vi åkte från kiruna såg vädret i högsta grad lovande ut.

vägen från kiruna till narvik trodde jag skulle bli min sista, efter de smala vägarna slingrade sig utefter bergsväggarna ungefär (nästan, alltså). och fartbegränsningen var bekymmerslös - 90km/h, och det var ungefär livsfarligt...

det är sant, jag var nästan gråtfärdig.
jussi sa att han haft det såhär roligt senast sommaren 1889, och rejsade på som kimi räikkönen. jag rejsade nästan i brallorna.

men det fanns så mycket fina saker att se på.
på andra sidan stängslet var det fritt fall på 10 meter ner i vattnet. vattnet och den branta kanten fortsatte, men stängslet slutade plötsligt och fartbegränsningen fortsatte i 90 ändå. i was kind of a frozen shit.

en söt by - mitt ute i ingenstans.

efter en inte så lång men dubbelt så spännande bilresa kom vi till narvik. narvik var en himla fin stad.

det fanns tusen fina saker att fotogradera där, men det här var ungefär den enda bilden jag tog. bra jobbat, jag ångrade inte alls min kameras inaktivitet senare, inte alls. det är ju så ofta man får åka till norge! not.

titta! halva staden ligger ju inne i molnet!
jussi ville kliva upp på de där topparna också, men jag tvärvägrade.
och lovade såklart att vi kunde återkomma nästa sommar enkom för att bergsklättra. hoho, not gonna happen.

vi checkade in på hotell som planerat! tillgång till dusch och riktig säng är alltid ett plus..

toapappret hade till och med vikning, intresseklubben, obs.

vi strosade runt i stan mest hela dagen och förfärades över de dyra norska priserna. sen handlade vi i massa exotiska affärer så som H&M och Dressman! och efter att ha sökt i någon timme, hittade vi till och med en restaurang OCH vinmonopolet. med oss till hotellet kom en flaska bubbel och två belåtna pizzafyllda magar.

frukosten nästa morgon!
inte att klaga på denna gång heller. jag åt nästan en hel melon och jussi åt bacon och ägg. BLAND ANNAT.

strax efter frukosten och lite sistahands shopping, skulle vi fortsätta bilfärden söderut. arvidsjaur hade vi i kikaren, men efter att vi meckat lite extra med navigatorn var vi plötsligt på väg norrut, omedvetet. himla tråksamt. eftersom vi kom fram till att vi körde åt heeelt fel håll först 170 kilometer från narvik, var det inte värt att vända. dessutom, när vi såg lite noggrannare på papperskartan, befann vi oss bara en pytteliten bit från finska armen. NICE TRY, but NOT nice enough!
ju mer norrut vi kom, ju högre var vi från havsytan, och nu som då befann vi oss mitt uppe i molnen själva. vädret var ju dock blåsigt och regnigt, men det bromsade varken resan eller utsikterna, som tur var.

och de sista bilderna kommer också. snart.

5 comments:

 1. Fina bilder.
  Tycker du att vi skall anamma pappersvikningen till Pommern elr?
  Ha de så gott
  Ann-Mari

  ReplyDelete
 2. tack så mycke för en heeemskt trevlig kommentar! anamma på du bara, jag tar 75% av vinsten ;) antagligen är vinsten under nollstrecket, hehe, men ni kan ju försöka vika svanfigurer eller välja ett annat enkelt djurtema...?! :)

  ReplyDelete
 3. Kul att se bilder från roadtrippen :) Jepps, jag söker boende i Åbo, får förhoppningsvis flytta in i nåt kollektiv i centrum. Blir billigast så, ettor i centrum är så få och sjukt dyra.. Och dessutom har jag ingen vidare lust att bo helt ensam just nu. Jag får se hur det fixar sig. :) Var ska du börja studera? Och grattis till studieplatsen om jag inte sagt det förr :).

  ReplyDelete
 4. Alltså jag kan inte sluta fascineras och citera "på väg ner för branten ville jag lägga mig på marken och rulla ner" HAHAHA jag skrattar rakt ut! Lika så "jag reisade nästan i brallorna". Du skriver så jävla bra Lotta!

  ReplyDelete
 5. Naaaaarvik. Där har jag bott. Och handlat på Vinmonopolet! Intressant. I Sverige får jag inte handla alkohol än, liten och söt som jag är :)

  ReplyDelete