1. börja med pajbottnen. knåda ihop alla ingredienser till en ordentlig deg - knåda ordentligt!
2. dela upp degen i tre delar, och tryck ut 2/3 degdelar i pajformen.
3. ställ sedan både pajformen och den överblivna degklumpen i kylen.
4. fixa fyllningen. skala äpplena, kärna ur dem och riv dem grovt.
5. rör varsamt ihop (det rumsvarma) smöret och sockret, och knäck i ett ägg.
6. rör ner de rivna äpplena och kanelen i smör-sockerblandningen.
7. ta pajformen ur kylskåpet och häll fyllningen i formen.
den överblivna degdelen ska du kavla ut. av den utkavlade degen ska du sen skära ut 6-8 remsor
(tillräckligt långa och cirka 1 cm breda) som du lägger i kors över pajen.
kläm till vid kanterna för att fästa dem, och fixa dem snyggt.
8. grädda i 200 grader i ungefär 25 minuter.
2. dela upp degen i tre delar, och tryck ut 2/3 degdelar i pajformen.
3. ställ sedan både pajformen och den överblivna degklumpen i kylen.
4. fixa fyllningen. skala äpplena, kärna ur dem och riv dem grovt.
5. rör varsamt ihop (det rumsvarma) smöret och sockret, och knäck i ett ägg.
6. rör ner de rivna äpplena och kanelen i smör-sockerblandningen.
7. ta pajformen ur kylskåpet och häll fyllningen i formen.
den överblivna degdelen ska du kavla ut. av den utkavlade degen ska du sen skära ut 6-8 remsor
(tillräckligt långa och cirka 1 cm breda) som du lägger i kors över pajen.
kläm till vid kanterna för att fästa dem, och fixa dem snyggt.
8. grädda i 200 grader i ungefär 25 minuter.
tips:
-det blir faktiskt bäst om man använder riiiktigt syrliga äpplen! annars blir smaken lite platt.
-äppelpajen gör ju sig såklart bäst ihop med en ordentlig vaniljsås eller glass.
-när pajen stått i kylen ett tag blir degtoppingen så galet knaprig och god. perfekt!
-det blir faktiskt bäst om man använder riiiktigt syrliga äpplen! annars blir smaken lite platt.
-äppelpajen gör ju sig såklart bäst ihop med en ordentlig vaniljsås eller glass.
-när pajen stått i kylen ett tag blir degtoppingen så galet knaprig och god. perfekt!
du MÅSTE göra denna nångång om du inte har provat! rabarbern går att byta ut mot äpplen eller blåbär, hallon eller vad man nu gillar. fast jag tycker äpplen blir minst bra, om man inte får tag på syrliga. sött mot sött blir så...sött och ointressant tycker jag :)
ReplyDeleteKnäckig rabarberpaj
skär 500 g rabarber i små bitar, lägg dem i botten på en ungsfast form, strö på lite socker
smält 150 g smör i en kastrull och häll i en halv dl ljus sirap och 1 dl grädde
vispa ihop och dra av kastrullen
blanda detta i en skål:
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
blanda detta med det i kastrullen, fast kastrullen ska ej stå på plattan då
bred geggan över rabarberna o grädda i 25-30 min i 175 graders ugn, eller tills ytan fått fin färg o ser knäckig ut. Servera ljummen med glass eller vaniljvips.
Tusen tack för receptet! Ska ta och spara det så fort jag kommer hem, är hos min mamma för tillfället. Och så ska jag testa, ser så god ut! :)
ReplyDelete