5 April 2011

no thanks, meat

via sabrina och via peppe hittade jag köttdiskussionen på papper.fi. där fanns följande fem frågor om hurudant fårhållande man har till kött.

1. är du köttätare/vegetarian?
vegetarian, sedan tio år tillbaka.

2. finns det något som skulle kunna få dig att sluta/börja äta kött?
när jag tänker på att jag helt medvetet skulle ta mig an ett stycke kött att inmundiga - nej, det funkar inte. inte ens om det var jag och en biffko i en öde öken och jag skulle överleva på att äta kon. jag tänker inte att jag på någon vänster skulle begränsa mig själv genom att äta vegetariskt, det är den mest naturliga saken för mig. men jag skulle uppleva veganism svårt. även om det förstås vore det finaste alternativet.

3. om du äter kött - får du någonsin dåligt samvete av det?
nej. samvetet räcker till ekologisk mjölk och ekologiska ägg. att stödja den sjuka massproduktionen av ägg och mjölk får mitt samvete att dö den plågsamma, långsamma digerdöden. att äta normalproducerade ägg orsakar hela flocken hönor lika mycket omänskligt lidande som att äta massproducerad kycklingbroiler.

4. du som är förälder, eller någon dag tänker bli det - skulle du kunna tänka dig att inte ge ditt barn kött?
mmm, skulle du kunna tänka dig att ge ditt barn kött är en bättre formulering. jag är ingen djurrättsnazi och så mycket som jag avskyr folk som lägger sig i privata saker, värderingar och principer, så är jag inte heller någon som lägger mig i andras affärer. jag förebrår inte människor som äter kött, eller dem som låter sina småbarn leka vapenlekar och spela GTA, eller dem som tror på gud. fastän jag inte gör det, så gör det inte mig till en bättre människa än någon annan (men som jag beundrar dem som heller inte gör det!). så även om den framtida avkomman blir serverad vegetarisk mat hemma, så är det ju inte precis så att jag kommer säga upp blodsbanden om de skulle råka gilla hamburgarna på mcdonalds, vilja beställa in en tonfiskpizza när vi äter ute eller hellre vill käka köttkalops än soyaschnitzel vid bjudmiddagar.

5. vad är det äckligaste du ätit i köttväg?
jag kommer aldrig glömma den fruktansvärda blodbrödssoppan som man var tvungen att äta var och varannan fredag på dagis. fy satan att den smakade vidrigt! dessutom avskydde jag julskinkan, när jag var 10 blev jag så förargad över att var tvungen att äta den stackars döda grisen som dessutom smakade aparsle, att jag slängde tallriken i golvet. på julafton. det gjorde väl ingen speciellt harmonisk vid julmiddagen. jag får fortfarande kalla kårar.


nåja, även om jag sa att jag inte propsar på värderingar, så kan ni ju ändå gärna läsa artikeln Alla borde bli vegetarianer med Markus Vinnari. han säger bland annat:

"- Bibeln berättade för oss att vi är skapade i Guds avbild och det sättet att tänka är något som har genomsyrat vårt samhälle under en väldigt lång tid. Jämför till exempel med Indien och Hinduismen där vegetarianism är normen och förhållandet till djuren ser väldigt annorlunda ut."

och jag säger: WORD!, och tänker på alla offrade lamm, som jag aldrig förstått innebörden i.


3 comments:

 1. Va kul att du lämnade en kommentar åt mig!! :D Inte behöver det vara något uttänkt man skriver, bara ett "hej, jag tycker också om grönt" går bra ;)
  Vaddå amatörfotografering? Du tar ju helt fantastiska bilder!!! :o

  ReplyDelete
 2. Som jag skrev i Peppes blogg, den dagen någon lär mig att laga supergod vegemat, och tipsar om restauranger man får både bra vegelunch och -middag, kan jag tänka mig att bli vegetarian! Men ingen ha gjort det ännu :(

  ReplyDelete
 3. om man läser på om vegetarianism/veganism låter det himla bra och rätt. läser man på om köttätande på bra ställen med saklig info låter det också vettigt. faktiskt. om jag börjar äta kött igen blir det: näruppväxta(närodlade?höhö) djur som är uppfödda på gräsbete (så jäkla mkt skit i annat djurfoder som varken djur eller människa mår bra av. blir SÅ illa till mods..) samt slaktade på ett litet slakteri som BRYR SIG OM att djuren ej lider i onödan (man lider av att dö yes, men du fattar). när&eko hela vägen dvs. finns ett sånt himla bra ställe här i närheten faktiskt. SÅ orimligt mycket dyrare är det inte heller. bästa argumentet jag hört hittills måste vara att: köttindustrin bryr sig inte ett skvatt om vegetarianen eftersom den inte spenderar pengar på kött; finns inget att hämta där liksom.. men om man äter kött och STÄLLER KRAV på varifrån köttet kommer och hur djuren haft det så lyssnar dom minsann! alltså: konsumentmakt! dom vill ju sälja så mkt som möjligt och om folk slutade köpa det billigaste, sämsta mest djurplågade köttet och bara vill ha bra kött från glada djur så fokuserar dom ju mer på det. makes sense. du vet att jag också är vego sen 10 år, så hoppas inte jag trampar på några ömma tår här :) börjar fundera på om inte vego-grejen blivit typ den mest fastbitna äs-delen av mig, jag BLEV vego pga djurhållningens vidrigheter, men vettefan om det inte var inkörsporten till äs:en ändå, blev liksom i samma veva som allt var trasigt i min familj och alla fick sköta sig själva = jag knappt fick nån ordentlig mat = näringsbrist (fast jag åt hyfsat i mängd men FEL) = äs äs äs. för mig, med min känsliga hjärna som nog hade blivit sjuk förr eller senare ändå. jaja ska sluta tjata, förlååt.

  ReplyDelete