27 April 2011

estern memories

p glad påsk
äntligen får jag till påskbilderna, bättre sent än aldrig va, hehe. på skärtorsdag åkte vi ju upp till österbotten. påskfirandet här längre neråt i landet är lite... lame, snällt sagt, hehe. beror väl inte minst på att nån random sambo tycker allt som heter högtidspynt är fulare än pesten.

p torsdag
vi kom fram hemskt sent. katterna började helgfirandet enligt deras egna lilla tradition redan i tammerfors, nämligen spyddepissadesket ner sig och brölade sedan i två timmar på raken. efter att katterna blivit påsktvådda ("pakkosuihku" på det andra inhemska språket, dvs tvångsduschade, höhöhö), kunde vi lätt började påskfirandet med lite foliedekorerad vinbärscider, ostbricka för hela halva slanten, samt att vi skålade in både långhelgen och två nya jobb (ironiskt nog, inget till mig, men nog ett nytt till jussi).

p långfredag
på långfredagsmorgon tillredde vi frukost för 17 hungriga magar

p dekor
mamma som den stora högtidsmänniskan hon är, hade donat upp det maximala påskpyntet.
hon hade till och med knådat fram en gammal dagisteckning jag målat för sisådär 16 år sedan, haha.

p sp
klockan tolv drog ett spelmarathon igång, och det var meningen att det skulle spelas spel i precis 24 timmar på raken. jag är ingen hejare på sällskapsspel, men det var tur att nästan alla andra var det. dom sov i skiften hela natten och turades om med att spela typ sjuttio olika spel. jag bidrog med att spela några omgångar brädspel med minsta systern. sen var jag helt utmattad. bröderna och deras kompissällskap spelade däremot som om de haft eld i arslet.

p artister
två påskteckningar, varav den första föreställer en kvittrande fågel (lillasystern, 6 år)
och den andra teckningen föreställer ballonger i mumindalen (lilla P, 3 år). sweeet.

p långfr
långfredagen kändes verkligen alldeles helsikes lång. mest hela kvällen var ni nere i bakstugan och hjälpte dom minsta i gänget med att dekorera videkvistar som skulle delas ut vid påskhäxandet följande dag. herr johansson i sitt esse med lim och silkespapper och fjädrar och hey baberiba! barnen var lite för ivriga och ville dekorera typ hundratusen kvistar, hehe, och hade visioner om hur många dörrar de skulle kunna knacka på med videkvistskörden (för man ger ju minst en kvist per dörr).

p frukost

p ägg
till lördagens frukost gick vi upp arla och försökte oss på äggfärgning. förutom att äggen blev lite överkokta, så lyckades det rätt okej. de gula är kokade i vatten med gurkmeja och de blålila är kokade i vatten med rödkål och ättika. fast man kunde inte kallskölja dom sistnämnda, då rann färgen av dem. det var bara att torka av dem litegrann med papper och servera dem stekheta. de som hade haft sista skiftet i nattspelandet gick ut och grillade korv till frukost. klockan sju! haha.

p smink
efter både frukost och chokladäggsletande i trädgården var det dags för den yngsta truppen att göra sig redo för påskhäxandet. dom blev så söta! E som var äldst i skaran tog en traditionell målning, P ville inte bara ha glasögon och svart nos, och lillasystern önskade sig en dalmatinermålning!

p påskkärringar

p påskärring

p sista måltiden
sent på eftermiddagen, när vi varit ute på promenad i det helt sjukligt fina och varma vädret och efter att påskkärringarna kommit sig hem igen med sina stora godisproppade korgar och efter att vi ätit den godaste påsklördagsmaten, bjöds det på memma och pascha. jag älskar pascha (fast det måste vara utan russin och inte nån jäkla lightversion)! och bara på pepparkakor! men memma är verkligen inte grejen, hehe. som tur var ville ganska många andra avnjuta den istället.

p krok
sedan var det slut på den österbottniska påsken för vår del, för vi packade ihop kattkrakarna och styrde kosan hemåt igen. resten av påskhelgen tillbringade vi bland annat hos herr johanssons familj, på promenader, på terasser, ute på vår egen lilla bakgård med räfsan i högsta hugg och sådär. samt att vi inledde både shorts-, glass-, cykel-, och sommarskosäsongen i måndags! liiiiife!

5 comments:

 1. Glad påsk till dig med, så här i efterskott! :D
  En fin påsk verkar ni ha haft, fast jag kan tänka mig att det var lagom kul när katterna spydde, pissade och sket ner sig... Huadå! Det där med tvångsduschande av katter brukar vara ett kapitel för sig det!
  Oj oj oj, 24 timmars spelmarathon! :O Nog för att jag gillar att spela spel, men SÅ länge tror jag nog inte jag skulle orka hålla på! Så de flitiga spelarna var verkligen sega. Och att grilla korv till frukost sen, hehe! :D Nå, kanske man behöver det efter en så lång spelsession! ;D
  Jag är inte heller någon memmavän, utan håller mig till pasha. Årets version innehöll lite väl mycket russin, eftersom jag inte heller är någon stor russinvän.

  ReplyDelete
 2. Glad påsk i efterskott härifrån också :) Härliga bilder. Man blir riktigt nostalgisk...från det när man själv bodde hemma och mamma plockade fram alla möjliga påskpynt. Här hemma hos oss har jag plockat fram en liten minikyckling. Mera påsk än så blev de inte i år här...hehh. :P

  ReplyDelete
 3. Vilka underbara påskbilder du bjuder på.
  Förstår att katterna inte gillade att åka bil - det gör inte mina katter heller :)

  Jag önskar dig en fin dag!
  //Sofia

  ReplyDelete
 4. Fantastiska bilder! Det gula skenet i dem är så påskigt och kollage-känslan infann sig. Jag ska anlita dig när jag behöver en bröllopsfotograf!

  ReplyDelete