9 March 2011

att landa i spanien, del 1

det här med travelling with ryanair borde vara ett kapitel för sig. flygbiljetterna skulle ju printas ut hemma, och det skulle checkas in via nätet högst fyra timmar minst fyra timmar före avfärd. så på tisdagskväll, dagen innan reseavfärden, när vi körde upp katterna till österbotten, var det meningen att vi skulle låna familjens printer och fullborda flygbiljetterna. det gick ju sådär, eftersom att det kära klantarslet herr johansson hade lämnat sitt pass hemma, och eftersom passets nummer behövdes till check-inen. så istället dumpade vi bara katterna, styrde kosan de 170 kilometrarna hem igen och packade väskor och fixade grejer tills klockan tre på natten. klockan halv sex vaknade vi och körde iväg till jussis föräldrar för att låna deras printer med lite större framgång. hurra, biljetter - check!

spain
när vi kommit oss hem från svärföräldrarna, runt klockan nio, öppnade vi genast en flaska skumpa. jag ville dricka skumpa ifall dagen skulle bli min sista dag på jorden. hehe. jag var så fruktansvärt ångestdrabbad inför flyget! vi fortsatte cidersmuttandet på flygplatsen (vi flög från tammerfors, så vägen dit var ju kortare än kortast) och jag såg skräckslaget på plan som landade och lyfte, drack lite mera cider, och började komma fram till att den alkoholhaltiga drycken nog inte skulle ha någon vidare positiv inverkan på flygångesten. vid vårt bord hade dessutom någon limmat en sticker, som någon vidare skrapat halvt loss, och det stod DIE på den. japp, det enda jag tänkte på var att detta var ett klartecken på att jag skulle dö flygplansdöden nästa (och alla förstår, att så blev det ju inte trots allt). vad vi inte noterat på ryanairs sidor i samband med biljettbokandet, var det tragiska faktumet att flygbiljetten inte inkluderar någon särskild sittplatsreservation till flyget, så det blev ju ett jävla köande och trängande och gnatande på flygplatsen (om detta lindrade flygpaniken? svartips: börjar på fucking, och är motsatsen till "yes").

spain2
efter ett hysteriskt gråtande och mycket hyperventilerande och efter att jag kramat ihjäl herr johanssons hand, somnade (däckade) jag och sov som en stock tills vi redan höll på att landa i frankfurt-hahn. den tyska flygplatsen var bara snäppet större än den ruttna lilla i tammerfors, och vi fördrev några timmar på sudokun, pocketböcker och sandwiches innan flyget till alicante avgick (och efter lite mera ångest och hjärtstillestånd, sov jag återigen nästan hela biten från frankfurt-hahn till alicante) (jussi tog bilden, jag tittade inte ut genom flygplansfönstret en enda gång).

spain3a
eftersom vi anlände till spanien två dagar innan det övriga resesällskapet, skulle vi övernatta på hotell dessa två nätter. vi bokade och kollade inte hotellet förräns den stressiga morgonen hos jussis föräldrar i samband med biljettprintandet. vi bokade rum på första bästa budgethotell vi kom över på nätet samma morgon. BRA BRA, MERA SÅNT! av en smågalen slump råkade vi hinna precis i tid till kvällens sista flygbuss och kom oss till alicante city vid midnatt. sen råkade vi också av rent misstag stiga av bussen bara två kvarter från hotellet. hotel Leuka (hotel hakan, roligaste vitsen ju) hade tjänat in sina tre stjärnor nån gång på 90-talet, tror jag. ljudisoleringen i rummet var högst obefintlig, balkongen vätte ut mot bakgården där utsikten var att stirra rakt in i en plain betongvägg, hehe, och badrummet hade en kufisk lösning på golvbrunn: golvkaklet var inte fuktisolerat och saknade fogmassa lite här och var, så vattnet rann rakt ner genom golvet, typ rakt ner till följande våning. HAHA. fantastiskt va! balkongdörrens lås var bortruckat, så det var typ lättare att öppna dörren från utsidan än från insidan (briljant och tjyvsäkert), och sängarna var bäddade med vattentäta frottélakan som var stenhårda och bullrade som åskan varje gång man vände sig i sängen (ni vet såna där inkontinenslakan!). men trots det, så var sängarna också bäddade med varma plädar, det fanns en teve i rummet som bjöd på en massa spanskdubbade program, receptionisterna talade tacksam engelska och själva hotellet låg ju centralt beläget. allt detta för 40 euro/rum/natt. och just ja, mitt emot hotellet fanns Sexyland Alicante! anything to complain about, huh?

spain4
vi sov som stockar till middagstid följande dag (onsdag!). vi hade ju liksom inte packat med oss tvål / schampoo (men som tur var bjöd hotellbadrummet på engångsransoner av vardera, hehe), och vi hade ingen mat i baggaget och inget att dricka, så det kändes som att vakna upp till värsta svälten i värsta torrtiden den morgonen. solen sken, jag tvångsväckte den sovande kumpanen och sa att det verkligen var akut närings- och vätskekris i mig, så vi drog på oss kläder och begav oss ut på frukostjakt. det var underbart att stiga ut på gatan relativt lättklädd och mötas av en varmljummen vårig luft. dessutom, jag älskar den där svaga parfymdoften som svävar i den spanska luften, överallt. mmmm.

spain5
strax intill hotellet låg ett litet supermercado som bjöd på allt en lagomgod frukost kan behöva. alldeles ugnsfärska croissanter exempelvis, samt lite frukt och lite chokladdonuts och lite läsk och lite vatten och sådant där. vi hittade en solig park att slå oss ner på picnic i, bland några körsbärsträd, palmer och apelsinträd.

spain6
vi köpte med oss jordgubbar från butiken, ingen aning om de var inhemska eller icke, jag fattade ju liksom inget av texten på förpackningen, men alldeles vansinnigt gigantiska var dem i alla fall! en jordgubbe fick nätt och jämnt rum i min handflata!

spain7
efter en frukost som var till vår fulla belåtenhet, fortsatte vi stadspromenaden. vi gick ner till hamnen, sökte reda på busstationen, gick lite vilse, gick till lite flera supermarkets och satt en lagom lång stund i solen och njöt av vårvärmen.

spain8
en av de triljoner pubar som fanns här och där i stan

spain12
efter en lång eftermiddag på stan, köpte vi med oss lite skojiga saker, så som chips, mera läsk, en skum dryck som hette "Sidro" (och som vid första klunken konstaterades vara cider, svårt att gissa bara på namnet, eller hur, hehehehe), choklad, samt små pajer som innehöll tomat och en annan mystisk sak som hette "pimiento" i innehållsförteckning. jag ville givetvis inte smaka eftersom jag var säker på att det betydde fisk, men med lite googlehjälp av min mor per telefon, kom det fram att det bara var paprika. hurra! lilla spanskakursen här, läs och lär!

spain10
efter skön powernap och pimientopajer, fortsatte vi promenaden på stan (i hopp om att hitta ett bra matställe att tanka energiförråden på). jag tyckte det var vettlöst roligt att cykelbana eller cykelväg eller whatever det var hette ciclocalle på spanska. nu vet jag i och förssig att det inte uttalas som "kicklokalle", men tänk OM det hade gjort det!

spain9
vi tittade vidare på fontäner, fina mönstrade gator, den lokala befolkningen som började vakna till liv sådär på kvällskvisten, små smala gator med flaggor och ljussättningar och banderoller som utlovade stundande karnivaler, och så besökte vi varuhuset El Corte Inglés som hade världens finaste våningar med exempelvis heminredning och hyllor med miljonvarianterna på Lindt's choklad (jag köpte några plattor vitchoklad med vitchokladmoussefyllning, går den att få tag på i finland, anyone? jag åt ju slut förrådet nästan innan jag besteg den finska marken igen, typiskt och otippat va! den var så himmelskt god!)

spain11
det tog oss en himlans lång stund att hitta andra matställen än kinesiska / thailändska (orsaken till detta torde vara att ungefär alla riktiga restauranger lekte siesta eller nåt och öppnade portarna för hungriga magar först vid åtta-snåret). vi var ute efter mättande portioner pizza eller pasta, och till slut råkade vi springa in i en grabbhalva som delade ut flyers för en italiensk restaurang ett gathörn bort. vi kilade dit på momangen! jag åt en god gnocchipasta med tomatsås och mozzarella. servitören var en skojig italienare som inte riktigt kunde prata engelska, men drog några skämt på sitt knaggliga språk. vi förstod aldrig riktigt innebörden av dem?! han tände värmeljuset på vårt bord, knagglade fram "verri råmääntick! gutt lack!" och gick fnissande därifrån. hehe. men kolla vattenflaskan, herr johansson övervägde att i sin tur förklara den finska innebörden av "veri" åt servitören, men lät bli för säkerhets skull. ifall italienaren skulle missa poängen och det skulle bli en pinsam situation.

2 comments:

  1. Åh! Jag blir så avundsjuk! Jag vill också iväg till värme, solen och miljöombyte i största allmänhet. Det vore så härligt att få ströva omkring på gatorna och bara njuta av stunden....vilket man naturligtvis kan göra i Finland också, men i alla fall.

    ReplyDelete
  2. Härligt att läsa om er resa!! :) Och underbara bilder! Alicante...skulle du rekommendera stället? Vi (Kim) har funderat om vi skulle åka dit. Men jag vet inte så mkt om stället, så jag har varit allmänt neutral till idén. Ser ju iaf varmt och skönt ut där :)

    ReplyDelete