31 March 2011

uppenbarelser i köket

red curry
för ett tag sen köpte jag hem den här hemskt goda red curry-kryddan. ett bra tillskott i kryddhyllan, som smakar hiiiimla gott och som ger all asieninspirerad mat en myyyycket god smak. den innehåller bland annat chilipeppar, vitlök och lök, koriander, kokosarom och citrongräsextrakt. plus 31% salt. men jag tänkte liksom att det var lite okej, eftersom det inte stod att den innehöll nån natriumglutamat. därtill fanns även tre stycken E-ämnen, varav ett var citronsyra och ett klumpförebyggande medel. det var först en tid efter att jag köpt det som jag kom ihåg att kolla upp det tredje okända E621 - som givetvis var natriumglutamat. typiskt. att jag kommit mig för att undgå den E-kunskapen är ganska obegripligt! men nåja. jag vet bättre nästa gång.

linsgryta
den där illbattingskryddan fick i alla fall vara med och smaksätta en linsgryta i helgen. jag var dock så vrålande hungrig vid matdags att matfotograferant blev lidande, så man får hålla till godo med den här ytterst aptitretande otäckingsbilden, hehehe.

grejen med den här linsgrytan var att den var så förbaskat god! och busenkel att röra ihop!

to do:
1. hacka en lök, pressa 2-5 vitlöksklyftor och finriv två morötter. stek dem på medelvärme tills löken blivit guldgul.
2. häll i 3 deciliter kokosmjölk och en burk (ca 400gram) tomatkross.
3. rör också ner 3 deciliter sköljda röda linser, 2 deciliter vatten och en halv buljongtärning.
4. sen är det bara att röra ner andra valfria grönsaker och grejer, fingermajs och ananas till exempel!
5. krydda med ingefära, koriander, kummin och kanel (och citrongräs, det är absolut grejen här!). avsmaka med salt.
6. låt småkoka i cirka 30 minuter, och servera sedan tillsammans med ris / couscous, sweetchili och määängder av soyasås!


2 comments:

  1. Den där kryddan är super ^^ Istället för vanlig curry använder jag oftast den där istället.

    ReplyDelete
  2. det är ju iaf himmelens lite glutamat i en kryddblandning och man använder den ju inte varje dag, jämt! när man har din(o min? äehe) bakgrundshistoria angående mat ska man nog passa sig VÄLDIGT noga för att förbjuda sig saker, även läskiga e-nr och sånt. bra att undvika men mindre bra att FÖRBJUDA sig, kanske? vilket förhoppningsvis inte klokboken lotta gjort heller :D jag är verkligen sån att när jag bestämt mig för att: e-nummer är fel. kött är fel. fett - nä. kolhydrater - döden!! lösgodis - snuskigt osv..då kan inte jag rubba på det. det står etsat i sten och jag måste DÖ om jag skulle bryta det. åtminstone träna 5 timmar på raken. medans andra ba rycker på axlarna och säger 'jaja, skitsamma!' och äter sånt dom en stund innan inte skulle. jag är så jävla hardcore dåligt svart/vit!

    ReplyDelete